ZDROWE POSIŁKI W RAMACH EDUKACJI ZDROWOTNEJ

Opublikowano: piątek, 03 październik 2025 Wiola Balczun

Uczniowie klasy V w ramach „Edukacji Zdrowotnej” przygotowywali zdrowe posiłki 🥗.

Celem lekcji było:  Jak rozpoznać zdrowy posiłek i przekąskę. Co to są składniki odżywcze: białko, witaminy, węglowodany, tłuszcze (np. „co daje siłę, co buduje ciało, co chroni przed chorobami”). Jakie produkty warto mieć w kuchni, by przygotować coś zdrowego. Jak bezpiecznie i samodzielnie przygotować prosty posiłek lub przekąskę (np. sałatkę owocową, kanapki, koktajl).

Uczniowie samodzielnie przygotowali zdrowe posiłki lub przekąski, te które dobrze im smakują.  Natalia z Wiktorią przyrządziły sałatkę warzywną i kanapki. Lena, Maja i Zuzia owocowe szaszłyki. Mikołaj i Filip P. jaja z pomidorami w sosie czosnkowym, Jakub sałatkę owocową. Kuba B., z Wojtkiem i Andrzejem wykonali sałatkę owocową oraz zdrowe kanapeczki. Natomiast Filip, Ola, Eryk i Marek wykonali sałatkę owocową.

Zajęcia były przepyszne 🤩

Opracowała A.Guzewicz

Odsłony: 21