TECHNIKA V
TECHNIKA KLASA V - 16.03.2020 - 20.03.2020
TEMAT: "Jak powstaje rysunek techniczny?" Przeczytajcie tekst i w zeszycie, zróbcie ćwiczenie 2,3,4,5,7 oraz "sprawdź się"
*Ćwiczenie 5,6 na dodatkową ocenę. W zadaniu 5 zróbcie 1 cm odstępu.
Zdjęcia wykonanej pracy wysyłajcie na e-mail Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. lub Messenger.
TECHNIKA KLASA V – 23.03.2020 - 03.04.2020
TEMAT: Pismo techniczne
Notatka do zeszytu:
Pismo techniczne służy do opisywania rysunków technicznych. Charakteryzuje się ustalonym kształtem i rozmiarem liter, a także określoną grubością linii. Wymiary podajemy w milimetrach (w skrócie: mm).
- Wysokość wielkich liter – 10 lub 14 mm
- Wysokość małych liter – 7 lub 10 mm
- Grubość linii pisma – jeśli wielkie litery mają 10 mm, a małe litery 7 mm to grubość linii pisma powinna wynosić 1 mm
- Odległość miedzy literami – 2 mm
- Odległość miedzy wyrazami – 6 mm
Zadanie domowe na 2 tygodnie:
- Kto ma w domu papier milimetrowy rysuje tylko wielkie litery alfabetu i cyfry według podanych wytycznych (tabela na stronie 52).
- Można też wydrukować kartę pracy ( Załącznik pismo techniczne ), ćw. 3 na dodatkową ocenę.
- Kto nie ma papieru milimetrowego ani drukarki rysuje pismo techniczne w powiększonej skali czyli 1 mm to 1 kratka w waszym zeszycie.
Rysowanie liter pismem technicznym wymaga skupienia, dużej precyzji i cierpliwości grunt to nie poddawać się i próbować.
Życzę miłej pracy i powodzenia.
Zdjęcia wykonanej pracy wysyłajcie na e-mail Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. lub Messenger.
TECHNIKA KLASA V - 08.04.202
Na ten tydzień proponuje ozdabianie jajek lub wydmuszek w postaci różnych zwierzątek.
Inspiracje znajdziecie TUTAJ.
Zdjęcia wykonanej pracy wysyłajcie na e-mail Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. lub Messenger.
TECHNIKA KLASA V - 15.04.2020
TEMAT: Elementy Rysunku technicznego.
Załącznik (TECHNIKA V 15.04.2020)
TECHNIKA KLASA V - 22.04.2020
Załącznik (TECHNIKA V 22.04.2020)
TECHNIKA KLASA V – 29.04.2020
Dzień dobry.
Zostało nam jeszcze jedno zadanie z elementów rysunku technicznego.
Na stronie 61 w podręczniku z techniki macie przykładowy arkusz z rysunkiem technicznym. Zwróćcie uwagę, że całość ujęta jest w ramce, mamy ekierkę narysowaną w skali 1:2 i jej wymiary. Na samym dole mamy tabliczkę rysunkową – opis rysunku odwzorowany pismem technicznym.
Zadanie dla Was to narysowanie na kartce białej A4 lub papierze milimetrowym takiego rysunku.
Może to być również ekierka w podanej skali . W tabliczce pod rysunkiem powinny znaleźć się Wasze dane z aktualną datą wykonania rysunku, pismem technicznym. Pamiętajcie o ramce okalającym całość jak we wzorze.
Zadanie z pozoru łatwe, wymaga jednak dokładności i precyzji, zwłaszcza pismo techniczne.
Kolejnym zadaniem będzie wykonanie zadań z dzisiejszego tematu.
Temat: Szkice techniczne.
Szkic techniczny – wstępny zapis informacji technicznej, czyli odręczny rysunek. Na takim rysunku zachowuje rzeczywiste kształty i proporcje odwzorowywanego przedmiotu.
Szkice wykonujemy ołówkiem.
Zgodnie z poleceniem proszę wykonać zadanie 1, 2, 3, 4, 5 (tutaj proszę przepisać zdania z uzupełnionym i podkreślonym wyrazem), 6 i 7 w zeszycie.
Na wykonanie pracy macie dwa tygodnie, dlatego postarajcie się. Termin upływa 13.05.2020. Proszę o wysyłanie wyraźnych zdjęć prac na Messenger lub e-maila Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript..
Najlepiej by jedno zdjęcie przedstawiało jedno zadanie.
TECHNIKA KLASA V - 06.05.2020
Zachęcam do obejrzenia prezentacji o rodzajach rysunku technicznego - LINK
Polecam dla uzupełnienia/powtórzenia lekcje na tvp vod z techniki.
Temat lekcji: Pismo techniczne
https://vod.tvp.pl/video/szkola-z-tvp-klasa-5,technika-lekcja-2-08042020,47415984
Temat lekcji: Jak powstaje rysunek techniczny?
https://vod.tvp.pl/video/szkola-z-tvp-klasa-5,technika-lekcja-1-01042020,47340633
Temat lekcji: Elementy rysunku technicznego
https://vod.tvp.pl/video/szkola-z-tvp-klasa-5,technika-lekcja-1-22042020,47494962
Temat lekcji: Elementy rysunku technicznego – ciąg dalszy
https://vod.tvp.pl/video/szkola-z-tvp-klasa-5,technika-lekcja-1-2904202,47495216
Temat lekcji: Szkic techniczny
https://vod.tvp.pl/video/szkola-z-tvp-klasa-5,technika-lekcja-1-06052020,47793227
TECHNIKA KLASA V – 13.05.2020
Dzień dobry.
Zaczynamy nowy dział z techniki ABC zdrowego życia.
Kto jeszcze ma zaległości, proszę o dosłanie zdjęć z Waszej pracy.
Temat: Zdrowie na talerzu.
Proszę przeczytać tekst w podręczniku na stronie 64, następnie przerysujcie do zeszytu schemat o składnikach odżywczych.
Wykonajcie w zeszycie polecenie 1 str. 64, 2 str. 65, 3 str. 66, w zadaniu 4 możecie zrobić zdjęcia etykiet z 3 produktów. Uzupełnij tekst z zadania 5 str.67 i zapisz go w zeszycie. Na marginesie macie wyrazy do uzupełnienia.
Ostatnim zadaniem będzie stworzenie plakatu piramidy żywności. Może być narysowana albo namalowana na kartce A4 lub większej jak Wam wygodniej, możecie użyć gotowych produktów zdjęć z gazet i ulotek sklepów i wkleić je do piramidy.
W razie wątpliwości proszę pytać. Zdjęcia zadań proszę przesyłać na maila Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. lub Messenger. Najlepiej żeby jedno zadanie przedstawiało jedno zdjęcie. Zadania i plakat proszę zrobić do 27.05.2020. Pozdrawiam.
TECHNIKA KLASA V - 27.05.2020
LEKCJA W ZAŁĄCZNIKU
TECHNIKA KLASA V - 03.06.2020
LEKCJA W ZAŁĄCZNIKU
10.06.2020
Bezpieczeństwo dzieci nad wodą
https://www.youtube.com/watch?v=Ui-ndYWcThA
17.06.2020
Bezpieczne wakacje.
https://sp4technika.jimdofree.com/klasa-6/bezpieczne-wakacje-zdalne-nauczanie/
TECHNIKA KLASA V - 24.06.2020
https://flipbook.nowaera.pl/dokumenty/Flipbook/Technika_Jak_to_dziala%5Bkl_5%5D%5Bpr_2018%5D/#p=35
Spróbujcie przygotować coś do jedzenia.
Zorganizuj miejsce pracy, przestrzegając zasad higieny i ostrożności przy posługiwaniu się sztućcami.
Pomyśl, z czego, jak i w jakim czasie wykonasz danie. Ustal sposób przygotowania składników ich połączenia i przyprawienia. Zanotuj wnioski w punktach: "Co będzie potrzebne?", i "Krok po kroku". Przy opisach poszczególnych czynności umieść informacje o zakładanym czasie ich wykonywania.
Wykonaj zdrowe danie według przygotowanych notatek. Oceń gotową potrawę.
Odsłony: 4880